QISHLOQ XO‘JALIGI MASHINALARI ISHCHI QISMLARINI LAZERLI PAYVANDLASH YORDAMIDA SIRT MODIFIKATSIYASI VA YEYILISHGA CHIDAMLILIGINI OSHIRISH - Yo‘ldoshev Bekzod Bahromovich; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li; Xushvaqtov Bekzod Akbar o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya Mazkur maqolada qishloq xo‘jaligida yerga ishlov beruvchi ishchi organlarning yeyilishga chidamliligini oshirish masalalari o‘rganilgan. Tadqiqot doirasida mahalliy xomashyolar  asosida  temir  asosli  yuqori  xromli  metall  kukunlardan  foydalanib yeyilishga bardoshli  qoplama  tarkibi ishlab  chiqilgan. Xrom  elementining  mexanik xossalarga  ta’siri  tahlil  qilinib,  pluh  lemehi  ishchi  qismlarining  yeyilishga chidamliligini oshiruvchi optimal kimyoviy tarkib aniqlangan. Shuningdek, qoplama qalinligi  va  g‘ovaklik  darajasining  yeyilish  jarayoniga  ta’siri  o‘rganilgan.  Tadqiqot natijalariga ko‘ra, taklif etilgan texnologiya asosida qoplangan ishchi yuzalar xizmat muddatini  1,7–1,8  barobarga  oshirishi  aniqlangan.  Ishlab  chiqilgan  usul  resurs tejamkorligi  va  iqtisodiy  samaradorligi  bilan  ajralib  turadi  hamda  qishloq  xo‘jaligi texnikalarining ishonchliligini oshirishga xizmat qiladi.