FAZALAR KONTAKT VAQTI UZAYTIRILGAN BARBOTAJLI EKSTRAKTORLAR: GIDROMETALLURGIYADA QO‘LLANILISHI VA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI - Yuldashev Bekzod Baxramovich,; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li,; Abdukarimov Jamshid Maxmudjon oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada fazalar kontakt vaqti oshirilgan barbotajli ekstraktorlar ishlash prinsipi, konstruktiv xususiyatlari va ularning gidrometallurgiyada qo‘llanilishi tahlil qilingan.  Ekstraksiya  jarayonida  moddalarning  bir  fazadan  ikkinchi  fazaga  o‘tishi kontakt vaqtiga bevosita bog‘liq bo‘lib, uni oshirish jarayon samaradorligini sezilarli darajada yaxshilaydi. Tadqiqotda barbotajli ekstraktorlarda fazalarning o‘zaro ta’siri, massa almashinuv jarayonlari va gidrodinamik holatlar o‘rganildi. Olingan natijalarga ko‘ra,  kontakt  vaqtni  oshirish  orqali  ekstraksiya  samaradorligini  oshirish,  energiya sarfini  kamaytirish  va  metalllarni  ajratib  olish  darajasini  yaxshilash  mumkinligi asoslandi.