ISSIQLIK ELEKTR STANSIYASI TUTUN TORTUVCHISINI TA'MIRLASH VA QAYTA TIKLASH TEXNOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH - Yuldashev Bekzod Baxramovich,; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li,; Xurramov Abdulla Oʻrol oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya Ushbu  ishda  energetika  sanoatida  qo‘llaniladigan  tutun  so‘rgichlar  ishchi parraklarining  gaz-abraziv  yeyilish  jarayonlari  tadqiq  etilgan.  Eksperimental  va nazariy  tadqiqotlar  asosida  yeyilish  intensivligiga  ta’sir  qiluvchi  asosiy  omillar, jumladan  abraziv  zarrachalarning tezligi, o‘lchami  va shakli,  ularning sirtga urilish burchagi, shuningdek, materialning mexanik xususiyatlari va foydalanish sharoitlari aniqlandi.  Aniqlanishicha,  maksimal  yeyilish  bir  vaqtning  o‘zida  mikrokesish  va plastik  deformatsiya  mexanizmlari  amalga  oshirilganda,  zarba  burchaklari  30-60° bo‘lganda kuzatiladi. Yeyilish murakkab ko‘p omilli xususiyatga ega bo‘lib, abraziv yemirilish,  oksidlanish  va  zarba  yuklamalarining  birgalikdagi  ta’siri  bilan  kechishi ko‘rsatilgan.  Kuraklarning  yeyilishga  chidamliligini  oshirishning  samarali  yo‘llari, jumladan himoya qoplamalari, kompozitsion materiallar va tiklash texnologiyalarini qo‘llash  taklif  etilgan.  Olingan  natijalar  energetika  uskunalarining  ishonchliligi  va chidamliligini oshirishda qo‘llanilishi mumkin.