ABSTRAKTSIYA SAN’ATNING NAZARIY ASOSLARI - Xudayberdiyeva Kamola Furqatjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  XX  asr  tasviriy  sanʼatidagi  eng  muhim  va munozarali  yoʻnalishlardan  biri  abstrakt  sanʼatning  nazariy  asoslari  tahlil  qilinadi. Abstraksionizmning falsafiy ildizlari, uning vujudga kelishiga sabab boʻlgan ijtimoiy-tarixiy omillar, asosiy nazariy tamoyillari va estetik qarashlari yoritiladi. Maqolada V. Kandinskiy,  K.  Malevich,  P.  Mondrian  kabi  asoschilarning  badiiy  konsepsiyalari, abstrakt sanʼatning lirik va geometrik yoʻnalishlari, shuningdek, uning Oʻzbekiston tasviriy sanʼatida tutgan oʻrni haqida soʻz yuritiladi.