TIBBIYOTDA INSONPARVARLIK FALSAFASI - Kurbanova Xadicha Nodirovna,; Umarova Farida Saidikramovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Tibbiyot  insoniyat  sivilizatsiyasining  eng  qadimgi  va  eng mas’uliyatli  sohalaridan  biri  hisoblanadi.  Uning  rivojlanish  tarixi  davomida  ikki muhim  tamal  toshi  o‘zgarmas  bo‘lib  qolgan:  ilmiy  bilim  va  insonparvarlik.  Ilmiy-texnik  taraqqiyot  kasalliklarni  davolashning  yangi  usullarini  yaratishda  muhim  rol o‘ynasa, insonparvarlik falsafasi tibbiyotning asl mag‘zini – bemor shaxsining qadr-qimmati, uning azoblarini yengillash va hayot sifatini saqlashni ta’minlaydi. Ushbu maqolada tibbiyotdagi insonparvarlik falsafasining falsafiy ildizlari, asosiy tamoyillari va zamonaviy klinik amaliyotdagi dolzarb masalalari tahlil qilinadi.