O’SMIRLIK DAVRIDA YUZAGA KELADIGAN PSIXOLOGIK QIYINCHILIKLAR - Ergasheva Muqaddas,; Muhammadov Mirkomil, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Maqolada o’smirlik davrida o’zini o’zi anglashning yangi darajasini shakllantirish tahlil qilinadi. O’smirlarni o’ziga xos ijtimoiy-psixologik va demografik  guruh  sifatida  tavsiflash  mumkin,  ular  o’ziga  xos  me’yorlar, munosabatlar, o’ziga xos o’smirlik subkulturasini tashkil etuvchi xatti-harakatlarning o’ziga xos shakllariga ega. Har doim kattalar uchun tushunarli bo’lmagan o’smirning murakkab dunyosi har kuni qo’llab-quvvatlash va sozlashni talab qiladi. Shu sababli, o’smirlar bilan ishlashda ularga ko’pincha yangi me’yor va qoidalarni o’zlashtirishda yordam berishni taklif qilish kerak, shunda keyinchalik xatolarni tuzatmaslik uchun uzoq  va  charchagan  yo’l  kerak  bo’ladi.  Aqliy  qobiliyat  va  funktsiyalar rivojlanishining sezgir va tanqidiy davrlarini bilish inson rivojlanishining borishini yaxshiroq  tushunishga  va  kechikishni  o’z  vaqtida tashxislash va  tuzatishga  imkon beradi.