QONUN IJODKORLIGI JARAYONIDA FUQAROLIK JAMIYATI INSTITUTLARI ISHTIROKINING HUQUQIY ASOSLARI - Rahmatullayeva Elinora Otabek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qonun ijodkorligi jarayonida fuqarolik jamiyati institutlari ishtirokining huquqiy asoslari koʻp qatlamli tahlil usuli orqali oʻrganiladi. Konstitutsiyaviy poydevor, qonunchilik  normalari  va  dasturiy  hujjatlar tizimi  tahlil qilinib, amaldagi mexanizmlarning kuchli va zaif tomonlari aniqlanadi. Jamoatchilik muhokamasi,  ekspertiza  hamda  elektron  platformalar  orqali  amalga  oshiriladigan ishtirok shakllari Xabermasning deliberativ demokratiya konsepsiyasi va Arnsteinning ishtiroq zinapoyasi nazariyasi asosida baholanadi. Xorijiy tajriba bilan qiyosiy tahlil oʻtkazilib,  normativ-amaliy  tafovutni  kamaytirish  boʻyiĎda  ilmiy  asoslangan tavsiyalar ishlab chiqiladi.