KEKSA INSONLARGA NISBATAN ZO‘RAVONLIKNING SABABLARI VA OQIBATLARI - Ramazonova Durdona To`lqin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi  kunda  jamiyatda  dolzarb  muammolardan  biri  bu  keksa  insonlarga nisbatan  zo‘ravonlik  masalasidir.  Aholining  qarib  borishi  natijasida  yoshi  katta insonlar soni ortib bormoqda va ular alohida e’tibor hamda himoyaga muhtoj qatlam hisoblanadi.  Afsuski,  ba’zi  hollarda  ular  jismoniy,  ruhiy  yoki  iqtisodiy  zo‘ravonlik qurboniga aylanishmoqda. Bu holat nafaqat alohida shaxs, balki butun jamiyatning axloqiy  darajasiga  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shu  sababli,  keksa  insonlarga  nisbatan zo‘ravonlikni  o‘rganish,  uning  sabablarini  aniqlash  va  oldini  olish  yo‘llarini  ishlab chiqish muhim ahamiyatga ega. Keksa insonlarga nisbatan zo‘ravonlik bir necha ko‘rinishda namoyon bo‘ladi. Eng ko‘p uchraydigan turlari quyidagilar: Jismoniy zo‘ravonlik – urish, turtish, zarar yetkazish  Ruhiy zo‘ravonlik – haqoratlash, tahdid qilish, mensimaslik  Moliyaviy zo‘ravonlik – pensiya yoki mulkni noqonuniy o‘zlashtirish  E’tiborsizlik (beparvolik) – qarovsiz qoldirish, yordam bermaslik  Bu  muammoning  yuzaga kelishiga  bir  nechta  omillar sabab  bo‘ladi. Avvalo, oiladagi nizolar, iqtisodiy qiyinchiliklar va sabrsizlik muhim rol o‘ynaydi. Ba’zan yosh avlod vakillari keksa insonlarning ehtiyojlarini tushunmaydi yoki ularga ortiqcha yuk sifatida qaraydi. Bundan tashqari, huquqiy savodxonlikning pastligi ham zo‘ravonlik holatlarining yashirin qolishiga olib keladi.