PREVENTION OF POSTOPERATIVE COMPLICATIONS AFTER SURGICAL TREATMENT OF CERVICAL CANCER - Yuldashev Laziz Temur ogli,; Mamajonov Hasan Ikramovich,; Xudoyorov Murod Sarvarovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  bachadon  bo‘yni  saratoni  mavjud  bo‘lgan bemorlarda  jarrohlik  muolajasidan  keyingi  asoratlarni  oldini  olish  masalalari  keng yoritilgan.  Mavzuning  dolzarbligi,  kasallikdan  keyingi  davrda  uchrashi  mumkin bo‘lgan asoratlar, ularning organizm va psixologik holatga ko‘rsatadigan ta’siri hamda profilaktik  choralar  zarurligi  asoslab  berilgan.  Operatsiyadan  oldingi  tayyorgarlik, bemorning  ahvolini  baholash,  zamonaviy  jarrohlik  texnologiyalari  va  individual yondashuv asosiy o‘rin tutadi. Shuningdek, operatsiyadan keyin parvarish, infeksiyani oldini  olish,  yara  bitishini  tezlashtirish,  limfostaz,  va  boshqa  uzoq  muddatli asoratlarning oldini olish uchun tavsiya etiladigan amaliy va samarali usullar tahlil qilingan. Reabilitatsiya jarayonida fizioterapiya, muvozanatli ovqatlanish, psixologik yordam,  tashkil  etilgan  tibbiy  nazorat  va  oilaviy  qo‘llab-quvvatlashning  ahamiyati alohida  ta’kidlangan.  Annotatsiyada,  jarrohlikdan  so‘nggi  asoratlarni  oldini  olishda kompleks,  uzluksiz,  zamonaviy  va  shaxsiylashtirilgan  yondashuvning  muhimligi asoslanadi.