BANKLARDA ICHKI NAZORAT TIZIMINI RAQAMLASHTIRISH VA KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASH - Esanov Oybek Madatovich; Madaminova Zebo Hamro qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  naqdsiz  hisob-kitob  tizimlarini  rivojlantirish jarayonlari va FinTech texnologiyalarining zamonaviy moliyaviy tizimdagi o‘rni tahlil qilinadi. Global raqamli iqtisodiyot sharoitida an’anaviy pul muomalasidan elektron to‘lov  tizimlariga  o‘tish  tendensiyasi  tobora  kuchayib  bormoqda.  Maqolada  bank tizimlarida  raqamli  transformatsiya,  mobil  to‘lovlar,  internet-banking,  elektron hamyonlar va blokcheyn texnologiyalarining amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, FinTech  yechimlarining  moliyaviy  xizmatlar  samaradorligini  oshirish,  operatsion xarajatlarni  kamaytirish  va  moliyaviy  inklyuziyani  kengaytirishdagi  roli  ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston sharoitida naqdsiz iqtisodiyotga o‘tish jarayonlari, raqamli bank xizmatlarining rivojlanishi hamda davlat siyosatining bu yo‘nalishdagi islohotlari tahlil etiladi. Maqola natijalari shuni ko‘rsatadiki, FinTech texnologiyalarini keng joriy etish iqtisodiyotning shaffofligini oshiradi, to‘lov tizimlarining tezkorligi va xavfsizligini ta’minlaydi hamda raqamli iqtisodiyotning barqaror rivojlanishiga xizmat qiladi.