XOTIRANING NEYROFIZIOLOGIK ASOSLARI VA BIOKIMYOVIY NAZARIYALAR - Toshpo’latov Ibrohimjon Ikromjonovich,; Xurkinova Durdona Baxtiyor qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu maqolada xotira jarayonining neyrofiziologik asoslari va biokimyoviy  mexanizmlarichuqur  tahlil  qilinadi.Xotiraning  shakllanishi,saqlanishi, saqlanishi va qayta tiklanishida ishtirok etadigan miya tuzilmalari ,neyronlar o’zaro aloqasi,sinaptiklik  plastiklik  hamda  neyromediator  tizimning  ro’li yoritilgan.Shuningdek,uzoq  mudatli  xotira  hosi  bo’lishida  oqsil  sintezigeneti regulyatsiy  va  molukulyar  jarayonlarning  ahamiyati  ko’rib  chiqiladi.Zamonaviy neyropsixologiya  va  neyrobiologiya  yutuqlari  asosida  xotira  mexanizmlariga  doir ilmiy qarashlar umumlashtiriladi.