JAMGʻARMANING MOHIYATI VA AHAMIYATI - Raxmonova Nilufar Xolmirzayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  jamgʻarmaning  iqtisodiy  mohiyati,  ijtimoiy  vazifalari, moliyaviy  barqarorlikni  taʼminlashdagi  oʻrni  va  zamonaviy  rivojlanish  sharoitidagi amaliy ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Jamgʻarma tushunchasi keng maʼnoda  maʼlum  maqsad  uchun  toʻplangan  moliyaviy  resurslar,  tor  maʼnoda  esa davlat,  korxona,  tashkilot  yoki  fuqaro  tomonidan  kelajak  ehtiyojlarini  qoplash, investitsion loyihalarni moliyalashtirish, ijtimoiy himoyani kuchaytirish va iqtisodiy xatarlarni  kamaytirish  uchun  shakllantiriladigan  pul  mablagʻlari  majmuasi  sifatida talqin  etiladi.  Mavzuning  dolzarbligi  Oʻzbekistonda  budjet  tizimi,  davlat  maqsadli jamgʻarmalari,  pensiya  taʼminoti,  tadbirkorlikni  qoʻllab-quvvatlash,  kambagʻallikni qisqartirish va investitsion faollikni oshirish bilan bogʻliq islohotlar jarayonida yanada kuchaymoqda.  Jamgʻarmalar  iqtisodiyotda  resurslarni  qayta  taqsimlash,  ustuvor yoʻnalishlarni  moliyalashtirish,  aholining  zaif  qatlamlarini  qoʻllab-quvvatlash, makroiqtisodiy  muvozanatni  saqlash  va  uzoq  muddatli  rivojlanish  strategiyalarini amalga oshirishga xizmat qiladi. Maqolada Oʻzbekiston