TRAVMATOLOGIK OPERATSIYALARDAN KEYINGI BEMORLARNI REABILITATSIYA QILISHNING BOSQICHMA-BOSQICH TIZIMI - Turayeva Dono Vaxidovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT   Travmatologik  operatsiyalar,  masalan,  yirik  suyak  sinishlari,  bo‘g‘imlarni almashtirish  yoki  umurtqa  pog‘onasidagi  jarrohlik  aralashuvlardan  so‘ng bemorlarning  funktsional  holatini  tiklash  murakkab  va  ko‘p  bosqichli  jarayondir. Ushbu  maqolada  travmatologik  operatsiyalardan  keyingi  bemorlarni  reabilitatsiya qilishning  bosqichma-bosqich  tizimi  klinik  va  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi. Maqolaning  asosiy  maqsadi  reabilitatsiyaning  erta  statsionar,  keyingi  statsionar, ambulator va uzoq muddatli kuzatuv bosqichlarining o‘ziga xos vazifalari, usullari va samaradorlik  mezonlarini  tizimlashtirishdan  iborat.  Tadqiqotda  fizioterapiya, kineziterapiya,  ergoterapiya,  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  va  farmakologik aralashuvlarning  integratsiyalashgan  yondashuvi  asosida  bosqichli  reabilitatsiya algoritmi  taklif  qilinadi.  Adabiyotlar  tahlili  shuni  ko‘rsatadiki,  bosqichma-bosqich tizim  bemorlarning  operatsiyadan  keyingi  asoratlar  darajasini  kamaytiradi, kasalxonada  yotish  muddatini  qisqartiradi  va  hayot  sifatini  sezilarli  yaxshilaydi [Klaber va boshq., 2018, 215-bet]. Natijalar klinik sinovlar va retrospektiv kuzatuvlar asosida asoslangan bo‘lib, reabilitatsiyaning har bir bosqichi uchun aniq protokollar ishlab  chiqilgan.  Xulosa  qilib  aytganda,  travmatologik  operatsiyalardan  keyingi bosqichma-bosqich  reabilitatsiya  tizimi  funktsional  tiklanishni  tezlashtiradi, nogironlik darajasini pasaytiradi va bemorlarning jamiyatga qayta integratsiyasini ta’minlaydi.