MAKTAB PSIXOLOGINING ASOSIY VAZIFALARI: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA AMALIY AHAMIYATI - Boymatova Guljaxon Ikromjonovna; Axunova Karima Xabibilayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  zamonaviy  ta’lim  tizimida  maktab psixologining o‘rni va uning zimmasidagi asosiy vazifalar ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilingan.  Bugungi  kunda  o‘quvchilarning  intellektual  va  emotsional  rivojlanishini ta’minlashda  psixologik  xizmatning  ahamiyati  har  qachongidan  ham  yuqori hisoblanadi.  Maqolada  psixologik  diagnostika,  korreksion  ishlar  va  profilaktik tadbirlarning mazmun-mohiyati atroflicha yoritib berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarni kasb-hunarga  yo‘naltirish  va  ularning  ijtimoiy  moslashuv  jarayonlarini yengillashtirishda psixologning o‘rni tahlil etilgan. Ota-onalar va pedagoglar jamoasi bilan hamkorlik qilishning psixologik mexanizmlari ham maqolaning muhim qismini tashkil  etadi.  Maktabdagi  sog‘lom  ruhiy  muhitni  shakllantirishda  konfliktlarni boshqarish va nizoli vaziyatlarni bartaraf etish usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maqolada  deviant  xulq-atvorga  ega  o‘quvchilar  bilan  ishlashning  o‘ziga  xos xususiyatlari  dalillangan.  Xulosa  qismida  maktab  psixologik  xizmatini takomillashtirish bo‘yicha aniq taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.