O‘QUVCHILARDA UCHRAYDIGAN PSIXOLOGIK OG‘ISHLAR: SABABLARI, SHAKLLARI VA ULARNI BARTARAF ETISHNING AMALIY YO‘LLARI - Qodirova Feruza Oribjonovna; Rejabboyeva Gulnoza Bahromjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Bugungi  kunda  o‘quvchilar  o‘rtasida  turli  xil  psixologik og‘ishlarning  yuzaga  kelishi  ta’lim  tizimidagi  dolzarb  masalalardan  biri  bo‘lib qolmoqda.    Ushbu  maqolada  maktab  o‘quvchilarida  kuzatiladigan  xulq-atvor  va emotsional  holatlardagi  og‘ishlarning  ilmiy-nazariy  asoslari  tahlil  qilingan.  Shaxs rivojlanishidagi  ushbu  nomutanosibliklarning  ijtimoiy,  pedagogik  hamda  biologik sabablari  batafsil  yoritib  berilgan.  Ayniqsa,  o‘smirlik  davridagi  fiziologik  va  ruhiy o‘zgarishlarning  og‘ishlarga  ta’sir  ko‘rsatish  mexanizmlari  o‘rganilgan.  Maqolada deviant  xulq-atvor,  agressiya,  yolg‘izlikka  moyillik  va  kiberqaramlik  kabi muammolarning o‘ziga xos xususiyatlari dalillangan. Maktab psixologlarining ushbu og‘ishlarni erta aniqlash va ularni korreksiya qilishdagi o‘rni va ahamiyati ko‘rsatilgan. Oila  muhitining  bola  ruhiyatidagi  o‘rni  hamda  ota-onalarning  psixologik savodxonligini  oshirish  masalalari  tahlil  etilgan.  Xulosa  qismida  o‘quvchilardagi psixologik  og‘ishlarning  oldini  olishga  qaratilgan  amaliy  takliflar  va  metodik tavsiyalar ilgari surilgan.