IJTIMOIY TARMOQLARNING O‘QUVCHILAR PSIXIKASIGA SALBIY TA’SIRI: MUAMMONING PSIXOLOGIK TAHLILI VA YECHIMLARI - Oripova Madinabonu Xamidovna; Mansurova Fotima G‘iyozovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  axborotlashgan  jamiyat  sharoitida  ijtimoiy tarmoqlarning  maktab  o‘quvchilari  ruhiyatiga  ko‘rsatayotgan  salbiy  oqibatlari atroflicha  tahlil  qilingan.    Bugungi  kunda  o‘smirlarning  virtual  dunyoga  bog‘lanib qolishi  ularning  ijtimoiy  moslashuvi  va  shaxsiy  rivojlanishiga  jiddiy  xavf tug‘dirmoqda.  Maqolada  ijtimoiy  tarmoqlardagi  doimiy  faollik  natijasida o‘quvchilarda  yuzaga  keladigan  "dofamin  qaramligi"  va  uning  ruhiy  bosqichlari yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  o‘quvchilar  o‘rtasida  o‘ziga  bo‘lgan  ishonchning pasayishi  va  "ijtimoiy  solishtirish"  sindromining  o‘zaro  aloqadorligi  ilmiy  asoslab berilgan. Shuningdek, kiberbulling va uning o‘smirlar ruhiyatidagi chuqur depressiv holatlarga  sabab  bo‘lishi  masalalari  Buxoro  tumani  maktablari  misolida  ko‘rib chiqilgan. Virtual muloqotning real munosabatlardan ustun qo‘yilishi natijasida yuzaga keladigan  ijtimoiy  izolyatsiya  muammolari  tahlil  etilgan.  Maqolada  o‘quvchilarda axborot  filtrlarini  shakllantirish  va  "raqamli  gigiyena"  qoidalariga  amal  qilishning psixologik mexanizmlari taklif etilgan. Xulosa qismida ota-onalar va pedagoglar uchun o‘quvchilarni internet qaramligidan asrash bo‘yicha amaliy metodik tavsiyalar bayon qilingan.