MIKROKONTROLLER YORDAMIDA ENERGIYA TEJAMKOR VENTILYATSIYA TIZIMINI BOSHQARISH - Kurbonov Shaxzod Mustanovich,; Joniqulov Abror Jabborqul o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  ilmiy  ishda  mikrokontrollerlar  (masalan,  Arduino  yoki  ESP32 platformalari)  asosida  aqlli,  energiya  tejamkor  ventilyatsiya  tizimini  loyihalash  va boshqarish masalalari atroflicha o‘rganiladi. Zamonaviy binolarda ichki havo sifati va energiya  samaradorligini  optimallashtirish  dolzarb  muammo  bo‘lib  qolmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi — tashqi muhit sharoitlariga (harorat, namlik) va ichki havo  parametrlariga  (karbonat  angidrid  –  CO 2   konsentratsiyasi,  VOC)  avtomatik moslasha oladigan, an'anaviy tizimlarga nisbatan elektr energiyasini sezilarli darajada tejaydigan boshqaruv algoritmini yaratishdir. Loyiha doirasida turli xil sensorlardan (MQ-135, DHT22, GP2Y10 ) olingan ma’lumotlarni real vaqt rejimida qayta ishlash, ventilyator tezligini PWM (Pulse-Width Modulation) orqali dinamik sozlash va tizim holatini masofadan monitoring qilish uchun moslashtirilgan dasturiy ta'minot ishlab chiqiladi.