ALEKSANDR FAYNBERG ASARLARIDA URUSH VA TINCHLIK - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:XX  asrda    butun  dunyodagi  ko’pchilik  ijodkorlar  insoniyat boshiga  ayovsiz  musibatlarni  solgan  urush  mazusida  o’z  asarlarni yaratdilar.Yurtimizda  ham  ko’plab  milliy,urush  paytida  evakuvaysiya  qilgan,o’zga millat vakili bo’lsa-da              O’zbekistonda tug’ilgan ijodkorlar o’z asarlarida shu mavzuni  ko’tarib  chiqdilar.Mana  shunday  ijodkorlardan  biri  Aleksandr  Arkadevich Faynberg  bo’lib,  u  shoir,dramaturg,tarjimon  hamda  ssenariynavis  sifatida adabiyotimizdan  munosib  o’rin  egallagan.Faynberg  ijodiyotida  urush  va  tinchlik mavzusi  alohida  ahamiyat  kasb  etadi.Urush  insoniyatning  fojiasi,tinchlik  esa insoniyatning  eng  bebaho  ne’mati  ekani  tasvirlanadi.Shoirning  she’rlar,nasriy  va dramatik asarlarida bu mavzu  chuqur badiiy tahlil etiladi.