ISHEMIK YURAK KASALLIKLARI (STENOKARDIYA, INFARKT) PATOGENEZINI CHUQUR TAHLIL QILISH - Kamoliddinov Dilshodjon Xusniddin o’g’li,; Tojmirzayev Nodirbek Ravshanbek o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ishemik yurak kasalliklari (IYuK) – kardiologiyaning eng  muhim va  dolzarb  muammolaridan  biri  bo‘lib,  dunyo  miqyosida  nogironlik  va  o‘limning asosiy  sabablaridan  sanaladi.  Ushbu  maqolada  IYuKning  asosiy  klinik  shakllari  – stenokardiya  va  miokard  infarkti  patogenezining  chuqur  tahlili  yoritiladi.  Kasallik rivojlanishida ateroskleroz, koronar qon oqimining buzilishi, endotelial disfunksiya, trombotsitlarning faollashuvi, gipoksiya va oksidlovchi stressning o‘zaro murakkab aloqalari  ko‘rib  chiqiladi.  Miokard  hujayralarida  yuzaga  keladigan  metabolik,  ion almashinuvi  va  biokimyoviy  o‘zgarishlarning  mexanizmlari  keng  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  yallig‘lanish  mediatorlari,  sitokinlar  va  erkin  radikallarning  yurak mushagi  shikastlanishidagi  roli  ilmiy  nuqtai  nazardan  asoslab  beriladi.  Tadqiqot natijalari  ishemik  yurak  kasalliklarining  rivojlanish  mexanizmlarini  yanada  chuqur anglash,  ularni  samarali  diagnostika  qilish  hamda  zamonaviy  davolash  usullarini takomillashtirish uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.