NAFAS OLISH SISTEMASI (SYSTEMA RESPIRATORIUM) - Shavkatbekova Durdona Sharifjon qizi.,; Xodjaeva Muqadasxon Sati-Maxamatovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  nafas  olish  sistemasining  tuzilishi,  gistologik xususiyatlari  hamda  funksional  ahamiyati  haqida  so‘z  yuritiladi.  Nafas  olish  tizimi organizm  bilan  tashqi  muhit  o‘rtasida  gaz  almashinuvini  ta’minlovchi  asosiy tizimlardan biri bo‘lib, u burun bo‘shlig‘i, hiqildoq, traxeya, bronxlar va alveolalardan tashkil  topgan.  Maqolada  ushbu  a’zolarning  mikroskopik  tuzilishi,  epiteliy  turlari, tog‘ay  va  mushak  elementlarining  shakllanishi,  shuningdek  o‘pka  va  plevraning gistologik  tuzilmasi  tahlil  qilinadi.  Nafas  olish  a’zolarining  embrional  rivojlanish jarayoni, ularning himoya va gaz almashinishdagi o‘rni ham yoritilgan.