O’SMIRLIK DAVRIDA YUZAGA KELADIGAN PSIXOLOGIK QIYINCHILIKLAR - Xo'shboqov Muxiddin Ravshanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA    Maqolada  aqliy  rivojlanish  omillari,  uning  asosiy  xususiyatlari  va  o’smirlik davrida  o’zini  o’zi  anglashning  yangi  darajasini  shakllantirish  tahlil  qilinadi. O’smirlarni  o’ziga  xos  ijtimoiy-psixologik  va  demografik  guruh  sifatida  tavsiflash mumkin, ular o’ziga xos me’yorlar, munosabatlar, o’ziga xos o’smirlik subkulturasini tashkil etuvchi xatti-harakatlarning o’ziga xos shakllariga ega. Har doim kattalar uchun tushunarli bo’lmagan  o’smirning  murakkab  dunyosi har kuni qo’llab-quvvatlash va sozlashni talab qiladi. Shu sababli, o’smirlar bilan ishlashda ularga ko’pincha yangi me’yor  va  qoidalarni  o’zlashtirishda  yordam  berishni  taklif  qilish  kerak,  shunda keyinchalik xatolarni tuzatmaslik uchun uzoq va charchagan yo’l kerak bo’ladi. Aqliy qobiliyat  va  funktsiyalar  rivojlanishining  sezgir  va  tanqidiy  davrlarini  bilish  inson rivojlanishining borishini yaxshiroq tushunishga va kechikishni o’z vaqtida tashxislash va tuzatishga imkon beradi.