OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARINI SAQLASHDA ISHLATILADIGAN POLIMER IDISHLARNING KIMYOVIY TARKIBI VA SANITARIYA- GIGIYENIK XAVFSIZLIGINI BAHOLASH (FARG'ONA VILOYATI MISOLIDA) - F.H.Tojiboyeva; Sh.M.Turdiyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  oziq-ovqat  mahsulotlarini  qadoqlash  va saqlashda qo'llaniladigan asosiy polimer materiallar polietilentereftalat, polipropilen, yuqori  zichlikli  polietilen,  polistirol,  polivinil  xlorid  va  polikarbonatning  kimyoviy tarkibi,  migratsiya  mexanizmlari  va  sanitariya-gigiyenik  xavfsizligi  tahlil  qilingan. Farg'ona viloyatida oziq-ovqat bozorlarida keng tarqalgan polimer idishlardan namuna olinib, kimyoviy migratsiya jarayonlari, xususan antimon (Sb), bisfenol A, ftalatlar va stirol monomerining suv hamda oziq-ovqat muhitiga o'tishi DSt 950:2011, SanQvaN №0324-16 va WHO 2022 me'yorlari asosida baholangan. Natijalar shuni ko'rsatdiki, PET  idishlardan  Sb  migratsiyasi  harorat  oshishi  va  saqlash  muddati  uzayishi  bilan sezilarli  darajada  ko'payadi;  PVC  idishlardagi  DEHP  va  PC  idishlardagi  BPA  esa endokrin buzuvchi ta'sirga ega xavfli moddalar hisoblanadi.