MIKROPLASTIKLAR VA ULARNING OZIQ-OVQAT ZANJIRI ORQALI INSON ORGANIZMIGA KIRIB BORISHINING TOKSIKOLOGIK XAVFLARI - F.H.Tojiboyeva; M.D.Ashurova; Sh.M.Turdiyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  mikroplastiklar  5  mm  dan  kichik  plastik zarrachalari  oziq-ovqat  zanjiri  orqali  inson  organizmiga  kirib  borishi  va  keltirib chiqaradigan toksikologik xavflari tahlil qilinadi. Okean va tuproqdagi mikroplastiklar baliq, dengiz mahsulotlari, ichimlik suvi va havo orqali insonga o'tishi ilmiy dalillar asosida  yoritiladi.  Organizmda  to'planish,  endokrin  buzilishlar,  oksidativ  stresss  va immunotoksik  ta'sirlar  zamonaviy  tadqiqotlar  natijalariga  asoslanib  bayon  etiladi. Profilaktika va nazorat chora-tadbirlari muhokama qilinadi.