INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA “KAYFIYAT” KONSEPTI VERBALIZATORLARINING KOMMUNIKATIV-PRAGMATIK TURLARI: QIYOSIY TAHLIL - Abdusattorova Begoyim Po‘latjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqolada  ingliz  va  o‘zbek  tillarida  “kayfiyat”  konsepti  verbalizatorlarining kommunikativ-pragmatik  xususiyatlari  qiyosiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda kayfiyatni ifodalovchi birliklar lingvopragmema sifatida talqin qilinib, ularning turli nutqiy aktlarda qanday voqelanishi, qanday pragmatic intensiyalarni yuzaga chiqarishi hamda badiiy matn va uning tarjimasida qanday transformatsiyaga uchrashi yoritiladi. Tahlil natijasida mazkur verbalizatorlar, asosan, ijobiy va salbiy semantik dominantaga ega ikki katta guruhda namoyon bo‘lishi, biroq ularning pragmatik vazifasi har doim kontekst, muallif niyati va adresatga ta’sir strategiyasi bilan belgilanashi ko‘rsatildi. Empirik material sifatida “Boburnoma” va uning inglizcha tarjimalarida uchraydigan misollar  asosida  elativ,  admirativ,  volyuntativ,  deziderativ,  konfyuziv,  regrettiv, distressiv, despayziv va apprehensiv kabi turlar sharhlandi.