MAGNIZOFERRIT MINERALIDA ALMASHINUV O‘ZARO TA’SIRINI HISOBLASH - Murodov Lazizbek Nabillo o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tezisda magnizoferrit mineralida almashinish (exchange) o‘zaro ta’sirini hisoblashning  kvant-mexanik  asoslari  o‘rganilgan.  Ferrimagnetik  xossalar  A  va  B subpanjaralar  orasidagi  Heisenberg  almashinish  modeli  orqali  tahlil  qilinadi. Almashinish integrali, koordinatsion son va inversiya darajasi kabi parametrlarning magnit  tartiblanishga  ta’siri  ko‘rib  chiqiladi.  Natijalar  magnizoferritning  umumiy magnitlanishi  va  Kyuri  haroratini  belgilovchi  asosiy  mexanizm  A–B  subpanjaralar orasidagi kuchli almashinish o‘zaro ta’siri ekanligini ko‘rsatadi.