BOSHLANG'ICH SINFDA HARAKATGA DOIR MASALALAR USTIDA ISHLASH METODIKASI - Qayumova Gavhar Abdushukurovna,; Norbòtayeva Marjona Gʻolib qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  boshlang'ich  sinf  matematika  darslarida harakatga  doir  masalalarni  o‘qitish  metodikasi  yoritilgan.  Harakat  masalalarining o‘quvchilarda  mantiqiy  tafakkur,  tahlil  qilish,  taqqoslash  va  amaliy  vaziyatlarni modellashtirish  ko‘nikmalarini  shakllantirishdagi  ahamiyati  asoslab  berilgan. Maqolada harakatning asosiy turlari - to‘g‘ri chiziqli tekis harakat, qarama-qarshi va bir  tomonga  yo‘nalgan  harakat,  quvishish  va  yetib  olish  masalalarini  bosqichma-bosqich o‘rgatish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning yosh xususiyatlariga mos mashq turlari, grafik tasvirlardan foydalanish, jadval tuzish, formulalarni oson anglashga yo‘naltirilgan interfaol usullar taqdim etiladi. Tadqiqot natijalari  harakatga  doir  masalalarni  o‘qitish  jarayonida  o‘quvchilarning  hisoblash malakasi,  mantiqiy  fikrlash  qobiliyati  va  mustaqil  ishlash  ko‘nikmalari  sezilarli darajada rivojlanishini ko‘rsatadi.