MOTIVATSIYA VA MUVAFFAQIYATGA ERISHISH PSIXOLOGIYASI - EGAMBERDIYEV FARHOD TUXTAYEVICH; NORBÒTAYEVA MARJONA G'OLIB QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada motivatsiya tushunchasi, uning inson hayotidagi o‘rni  hamda  muvaffaqiyatga  erishish  jarayonidagi  psixologik  omillar  keng  yoritib beriladi. Motivatsiya inson faoliyatini harakatga keltiruvchi ichki kuch sifatida qaraladi va u shaxsning maqsad sari intilishida muhim rol o‘ynaydi. Maqolada motivatsiyaning ichki va tashqi turlari, shaxsning o‘z oldiga maqsad qo‘yishi, qat’iyatlilik, sabr-toqat hamda o‘ziga bo‘lgan ishonch kabi psixologik omillarning muvaffaqiyatga ta’siri tahlil qilinadi.Shuningdek,  motivatsiyaning  shaxs  rivojlanishidagi  o‘rni,  insonning  o‘z imkoniyatlarini  anglab  yetishi,  qiyinchiliklarga  bardosh  berishi  hamda  o‘z  oldiga qo‘ygan  maqsadlariga  erishish  jarayonida  motivatsiyaning  qanday  ahamiyatga  ega ekani haqida fikr yuritiladi. Maqolada motivatsiya yordamida inson o‘z salohiyatini to‘liq namoyon qilishi, mehnat  faoliyatida  yuqori  natijalarga  erishishi  hamda  jamiyat  taraqqiyotiga  hissa qo‘shishi  mumkinligi  ta’kidlanadi.  Bundan  tashqari,  maqolada  motivatsiya  va muvaffaqiyat  o‘rtasidagi  o‘zaro  bog‘liqlik,  insonning  ruhiy  holati,  ijtimoiy  muhit, tarbiya va ta’limning motivatsiya shakllanishiga ta’siri ham ko‘rib chiqiladi.