RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA STRATEGIK MOSLASHUVCHANLIK - Abdusamatov Abdujabbor Abduhamid o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy iqtisodiyotda raqamli texnologiyalarning shiddatli kirib kelishi an’anaviy strategik rejalashtirish modellarini qayta ko‘rib chiqishni taqozo etmoqda. Bozor konyunkturasining tez o‘zgarishi sharoitida korxonalarning omon qolishi ularning nafaqat resurslariga, balki strategik moslashuvchanlik darajasiga bog‘liq bo‘lib qolmoqda. Tadqiqot jarayonida tizimli tahlil, qiyosiy tahlil va mantiqiy umumlashtirish metodlaridan foydalanildi. Raqamli transformatsiyaning biznes jarayonlariga ta’siri xorijiy va mahalliy olimlarning nazariy qarashlari hamda statistik ma’lumotlarni o‘rganish orqali tahlil qilindi. Tadqiqot natijasida raqamli transformatsiya sharoitida strategik moslashuvchanlikning uchta asosiy komponenti: strategik sezgirlik, resurslarning mobilligi va jamoaviy sodiqlik o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlandi. Raqamli texnologiyalar qaror qabul qilish vaqtini o‘rtacha 30-40% ga qisqartirishi va xavf-xatarlarni prognoz qilish aniqligini oshirishi asoslab berildi. Strategik moslashuvchanlik korxonalar uchun shunchaki vaqtinchalik chora emas, balki raqamli ekotizimda barqaror raqobatbardoshlikni ta’minlovchi doimiy mexanizm bo‘lishi lozimligi isbotlandi. Olingan natijalar yuqori noaniqlik sharoitida faoliyat yuritayotgan kompaniyalar boshqaruv tizimini optimallashtirishda qo‘llanilishi mumkin.