ADABIY TIL ME’YORLARI VA NUTQ MADANIYATIDA LEKSEMALARNING PARADIGMATIK XUSUSIYATLARI - Yo‘ldoshova Yasmina Xurshid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ishda  adabiy  til  me’yorlarining  amal  qilishi  va  nutq madaniyati  darajasini  yuksaltirishda  leksemalarning  paradigmatik  munosabatlari (sinonimiya,  antonimiya,  omonimiya  va  paronimiya)  tutgan  o‘rni  tahlil  qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — so‘zlarning o‘zaro bog‘liqlik qonuniyatlari nutqning aniqligi,  mantiqiyligi  va  ifodaliligiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishini  yoritib  berishdan iborat.   Matnda leksik sathdagi paradigmatik qatorlarning nutq jarayonidagi variativligi va uslubiy imkoniyatlari o‘rganilgan. Ayniqsa, paronimlar va omonimlarni qo‘llashda yo‘l qo‘yiladigan xatolarning nutq madaniyatiga salbiy ta’siri lingvistik misollar orqali ko‘rsatilgan. Mazkur maqola tilshunos mutaxassislar, filologiya yo‘nalishi talabalari hamda nutqiy mahoratini oshirishni istagan keng kitobxonlar ommasiga mo‘ljallangan bo‘lib, unda so‘z tanlash san’atining nazariy va amaliy asoslari umumlashtirilgan.