RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA STRATEGIK MOSLASHUVCHANLIK - Abdusamatov Abdujabbor Abduhamid o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy  iqtisodiyotda  raqamli  texnologiyalarning  shiddatli  kirib  kelishi an’anaviy strategik rejalashtirish modellarini qayta ko‘rib chiqishni taqozo etmoqda. Bozor  konyunkturasining  tez  o‘zgarishi  sharoitida  korxonalarning  omon  qolishi ularning  nafaqat  resurslariga,  balki  strategik  moslashuvchanlik  darajasiga  bog‘liq bo‘lib  qolmoqda.  Tadqiqot  jarayonida  tizimli  tahlil,  qiyosiy  tahlil  va  mantiqiy umumlashtirish  metodlaridan  foydalanildi.  Raqamli  transformatsiyaning  biznes jarayonlariga ta’siri xorijiy va mahalliy olimlarning nazariy qarashlari hamda statistik ma’lumotlarni  o‘rganish  orqali  tahlil  qilindi.  Tadqiqot  natijasida  raqamli transformatsiya sharoitida strategik moslashuvchanlikning uchta asosiy komponenti: strategik sezgirlik, resurslarning mobilligi va jamoaviy sodiqlik o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlandi.  Raqamli  texnologiyalar  qaror  qabul  qilish  vaqtini  o‘rtacha  30-40%  ga qisqartirishi  va  xavf-xatarlarni  prognoz  qilish  aniqligini  oshirishi  asoslab  berildi. Strategik  moslashuvchanlik  korxonalar  uchun  shunchaki  vaqtinchalik  chora  emas, balki raqamli ekotizimda barqaror raqobatbardoshlikni ta’minlovchi doimiy mexanizm bo‘lishi  lozimligi  isbotlandi.  Olingan  natijalar  yuqori  noaniqlik  sharoitida  faoliyat yuritayotgan  kompaniyalar  boshqaruv  tizimini  optimallashtirishda  qo‘llanilishi mumkin.