NIMA UCHUN KLASSIKA BUGUNGI KUNDA DOLZARB BO‘LIB QOLMOQDA - Vazira Umidovna Sapaeva (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  zamonaviy  raqamli  davr  sharoitida  klassik  adabiyotning dolzarbligi muammosi ko‘rib chiqiladi. Bu davr axborotni qabul qilish shakllarining o‘zgarishi,  vizual  kontentning  ustunligi  va  hajmli  matnlarni  o‘qishga  qiziqishning pasayishi bilan tavsiflanadi. Tadqiqotning dolzarbligi XXI asr ta’lim tizimi va madaniy makonida klassik asarlarning rolini qayta anglash zarurati bilan belgilanadi.   Ishda  klassik  adabiyotning  barqaror  ahamiyatini  ta’minlovchi  asosiy  omillar tahlil qilinadi. Ular orasida muammolarning universalligi, psixologik tahlil chuqurligi, badiiy mukammallik va matnlarning ko‘p ma’noli talqin qilish imkoniyati alohida o‘rin egallaydi. Ta’kidlanishicha, Fyodor Dostoyevskiy, Lev Tolstoy va Aleksandr Pushkin asarlari  inson  mavjudligining  asosiy  masalalariga  —  erkinlik,  axloqiy  tanlov, mas’uliyat  va  hayot  ma’nosini  izlashga  murojaat  qilgani  sababli  o‘z  dolzarbligini saqlab qolmoqda.   Klassik  adabiyotning  avlodlar  uzviyligini  ta’minlovchi  va  madaniy identifikatsiyani shakllantiruvchi madaniy kod sifatidagi roli alohida ko‘rib chiqiladi. Oliy  ta’lim  tizimida  talabalarning  til  kompetensiyasi,  tanqidiy  fikrlash  va  analitik ko‘nikmalarini  rivojlantirishdagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  raqamli muhitning klassik  matnlarni  qabul qilishga  ta’siri ham  o‘rganiladi,  jumladan  ijobiy (kirish imkoniyatining kengayishi) va salbiy (yuzaki o‘qish, “klipli fikrlash”) jihatlari.   Maqolada xulosa qilinishicha,  klassik  adabiyot  o‘z  ahamiyatini  yo‘qotmaydi, balki  yangi  ijtimoiy-madaniy  sharoitlarga  mos  ravishda  transformatsiyalanadi.  U shaxsning  intellektual  va  axloqiy  rivojlanishida  muhim  vosita  bo‘lib  qoladi  hamda zamonaviy ta’lim va madaniy diskursning ajralmas qismi hisoblanadi.