TURLI KONSTRUKSIYADAGI MEXANIK TISH CHO’TKALARINING TISH KARASHINI BARTARAF ETISHDAGI QIYOSIY SAMARADORLIGI - Farangis Abdurahimova,; Doston Nigʻmonov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqsad:  19–21  yoshdagi  yoshlar  orasida  to‘rt  xil  turdagi  manual  tish cho‘tkalarining tish karashlarini tozalash samaradorligini baholash. Material  va  metodlar:  120  nafar  ishtirokchi  4  guruhga  taqsimlanib,  1,3,6  oy davomida  (jami  10  oylik  dinamikada)  kuzatildi.  Baholash  mezoni  sifatida  Grin-Vermillion  indeksi  qo‘llanildi.  Klinik  tekshiruvlar  boshlang‘ich,  oraliq  va  yakuniy bosqichlarda o‘tkazildi. Natijalar:  Kuzatuv  davomida  barcha  guruhlarda  og‘iz  gigiyenasi ko‘rsatkichlarining turlicha  dinamikasi qayd etildi, biroq karash kamayishi va milk yallig‘lanish  darajasining  pasayishi  turli  konstruksiyadagi  cho‘tkalarda  bir  xil bo‘lmadi. indekslar bo‘yicha yuqoriroq natijalar ko‘rsatdi. Xulosa: Manual tish cho‘tkalarining konstruksion xususiyatlari ularning klinik samaradorligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Olingan natijalar yoshlar uchun optimal tish cho‘tkasini  tanlash  va  individual  gigiyena  tavsiyalarini  ishlab  chiqishda  amaliy ahamiyatga ega.