XX ASRDA FAN VA FALSAFAGA BO’LGAN MUNOSABAT TAHLILI - Soxibov Saloxiddin Anvar o‘g‘li,; Karimova Iroda Qosimjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  XX  asrda  fan  va  falsafaga  bo‘lgan  munosabatning evolyutsiyasi tahlil qilinadi. Asr boshlarida ilmiy bilimning ustuvorligi Pozitivizm va Neopozitivizm  yo‘nalishlari  orqali  asoslanganligi,  fan  haqiqatning  asosiy  manbai sifatida talqin etilgani ko‘rsatib beriladi. Shu bilan birga, Nisbiylik nazariyasi hamda Kvant mexanikasi kabi ilmiy kashfiyotlar falsafiy tafakkurga sezilarli ta’sir ko‘rsatgani yoritiladi. Maqolada XX asr o‘rtalaridan boshlab fan taraqqiyotining ijtimoiy oqibatlari qayta  baholanib,  uning  chegaralari  va  mas’uliyati  masalasi  dolzarb  ahamiyat  kasb etgani tahlil qilinadi. Xususan, Karl Popper va Thomas Kuhn konsepsiyalari asosida ilmiy bilimning nisbiyligi va rivojlanish xususiyatlari ochib beriladi.