KO‘PRIKLARNI SAQLASH VA TA'MIRLASH STRATEGIYALARI - Mamadaliyev Abdulmajit Ma’rufjon o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ko'priklar transport xarakatida muhim rol o'ynaydi, chunki ular ulanishni ta'minlab, iqtisodiy rivojlanishga imkon beradi. Vaqt o'tishi bilan turli atrof-muhit omillariga ta'sir, materiallarning eskirishi va transport oqimi ko'payishi bilan birgalikda tarkibiy tanazzulga olib keladi. Samarali ko'prik texnik xizmati va ta'mirlash usullari  xavfsizlikni  saqlab  qolish,  xizmat  muddatini  uzaytirish  va  hayot  sikli xarajatlarini boshqarish uchun muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada profilaktik, tuzatuvchi va bashoratli texnik xizmat kabi turli texnik xizmat ko'rsatish yondashuvlari ko'rib  chiqiladi.  "Profilaktik"  texnik  xizmat  muntazam  oldini  oluvchi  tekshirish, tozalash va rejalashtirilgan kichik ta'mirlashlarni o'z ichiga oladi. Yoriqlar va ehtiyot qismlar kabi kichik zararlarni maqsadli ta'mirlash "Tuzatuvchi" texnik xizmatning bir qismi  hisoblanadi,  nosozliklarni  bashorat  qilish  va  sensorlar  kabi  eng  so'nggi texnologiyalardan foydalanib o'z vaqtida rejalashtirilgan ta'mirlashlar amalga oshirish esa  "Bashoratli"  texnik  xizmat  deb  ataladi.  O'z-o'zini  davolovchi  beton,  tolali mustahkamlangan polimerlar, avtomatlashtirilgan ta'mirlash tizimlari va boshqa ilg'or materiallar  va  usullardan  foydalanish  uzoq  muddatlilikni  oshirish  va  ta'mirlash ehtiyojlarini kamaytirish maqsadiga xizmat qiladi. Ko'prik Boshqarish Tizimi (KBT) orqali tizimli ustuvorlashtirish va resurslarni taqsimlash ham muhokama qilinadi.