PO‘LAT KO‘PRIKLARNING NUQSONLARINI ANIQLASH VA MONITORING QILISH - Mamadaliyev Abdulmajit Ma’rufjon o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Nurash,  korroziya  va  mahkamlamlovchi  boltlarning  ishdan  chiqishi  po'lat ko'priklarda tarkibiy samaradorlikning pasayishi va qulab tushishining asosiy sabablari hisoblanadi.  Po'lat  ko'prik  kasalliklarini  aniq  monitoring  qilish  -  bu  po'lat ko'priklarning  yuqori  sifatli  ekspluatatsiyasi  va  texnik  xizmat  ko'rsatishini ta'minlashning  asosiy  shartidir.  Shu  munosabat bilan, po'lat ko'prik kasalliklarining tasnifi, monitoring va aniqlash usullari, qo'llanilish holatlari va asosiy qiyinchiliklar bo'yicha tahlil o'tkazildi. Po'lat ko'prik kasalliklarining asosiy sabablari, tadqiqot holati va  rivojlanish  tendentsiyalari  muhokama  qilindi.  Natijalar  shuni  ko'rsatdiki, Kuchlanish  yorig'i  muammolari  uchun  Kuchlanish  yorig'ining  boshlanishi  kichik miqyosga ega, monitoring va aniqlashda qiyinchilik darajasi yuqori, usullar kam va aniqlik past. Yoriqlar o'sgan sari, monitoring va aniqlash qiyinligi kamayadi, usullar soni  ko'payadi  va  aniqlik  yaxshilanadi.  Kuchlanish  yorig'ining  monitoringi  va aniqlanishi atrof-muhit va transport yuklari ta'sirida bo'ladi. Po'lat ko'priklarda yuzaki korroziya belgilari yaqqol ko'rinadi, korroziyani aniqlash usullari va texnologiyalari tezkor rivojlanmoqda. Yashirin joylarda korroziyani kuzatib borish va aniqlash qiyin bo'lib,  monitoring  va  aniqlash  texnologiyalarini  va  ularning  aniqligini  yanada takomillashtirish talab etiladi. Po'lat ko'priklarda bolt bo'shashishi uchun monitoring va aniqlash usullari va qo'llab-quvvatlovchi uskunalar jadal rivojlanmoqda. Intellektual monitoring  va  aniqlash  texnologiyalarini  va  qo'llab-quvvatlovchi  uskunalarni rivojlantirish  -  bu  po'lat  ko'priklarning  to'liq  hayot  davri  ekspluatatsiyasi  va  texnik xizmat ko'rsatishi hamda ko'prik muhandisligining barqaror rivojlanishi uchun zudlik bilan hal qilinishi kerak bo'lgan muhim tadqiqot mavzusidir.