BIOXILMA XILLIKNING KAMAYISHI - Ayubova Indiraxon Xamidovna,; Axrorxoʻjayeva Charosxon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada bioxilma-xillikning kamayishi muammosi, uning asosiy sabablari, ekologik va ijtimoiy oqibatlari hamda uni oldini olish yo‘llari keng yoritiladi. Tabiiy resurslardan noto‘g‘ri foydalanish, iqlim o‘zgarishi, urbanizatsiya va sanoatlashtirish jarayonlari natijasida Yer yuzidagi ko‘plab o‘simlik va hayvon turlari yo‘qolib  borayotgani  ilmiy  va  amaliy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Maqolada  bioxilma-xillikning  inson  hayoti  va  ekologik  muvozanatdagi  o‘rni  muhim  ekanligi  asoslab beriladi.  Shuningdek,  tabiiy  ekotizimlarni  muhofaza  qilish,  barqaror  rivojlanish tamoyillarini  joriy  etish  va  ekologik  madaniyatni  oshirish  orqali  ushbu  muammoni yumshatish mumkinligi haqida fikr yuritiladi.