MEHNAT MUHOFAZASI TIZIMINI RAQAMLASHTIRISH ORQALI BAXTSIZ HODISALARNI KAMAYTIRISH YO‘LLARI - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li; Abduraxmanov Abdurashid Ataxanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  mehnat  muhofazasi  tizimini  raqamlashtirish  orqali  ishlab chiqarish  jarayonlarida baxtsiz hodisalarni  kamaytirish  yo‘llari  ilmiy  jihatdan  tahlil qilingan.  Zamonaviy  raqamli  texnologiyalar,  jumladan  sun’iy  intellekt,  IoT qurilmalari,  avtomatlashtirilgan  monitoring  tizimlari  va  ma’lumotlarni  tahlil  qilish vositalarining mehnat xavfsizligini ta’minlashdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, xavf omillarini erta aniqlash, real vaqt rejimida nazorat qilish va favqulodda holatlarning oldini olish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Raqamlashtirishning mehnat muhofazasi samaradorligini  oshirish,  inson  omili  bilan  bog‘liq  xatoliklarni  kamaytirish  hamda ishlab chiqarish muhitida xavfsizlik madaniyatini rivojlantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan.