IMMOBILIZATSION STRESSDA LYUTEOLIN FLAVONOIDINING OQ KALAMUSHLARDA TURLI A'ZOLARDA LIPIDLARNING PEREKISLI OKSIDLANISHIGA TA'SIRI - Payziyeva O,; Sultonova M.T,; Ergashev N.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada immobilizatsion stress sharoitida lyuteolin flavonoidining oq kalamushlarda  jigar,  oshqozon  osti  bezi,  buyrak,  yurak  va  muskullarda malondialdegid  (MDA)  hosil  bo'lishiga  ta'siri  o'rganildi.  Tajribalar  uch  guruhda: nazorat, immobilizatsion stress va lyuteolin (50 mg/kg) guruhlarida olib borildi. In vivo tajribalarda lyuteolin 50 mg/kg dozasi barcha o'rganilgan a'zolarda lipidlarning perekisli  oksidlanishini  (LPO)  sezilarli  darajada  ingibirlashi  aniqlandi.  Olingan natijalar lyuteolinning keng spektrli antioksidant ta'sirini va immobilizatsion stress korreksiyasida samarali himoya modda sifatida qo'llanilishi mumkinligini ko'rsatadi.