ZAMONAVIY ANTIDEPRISSANTLAR TA`SIR MEHANIZMLARI VA FARMAKOLOGIK SAMARASI. - Qosimov Eldor Rixsillayevich,; Tojiboyev Abdusattor Bahodirovich,; Xaitova Nargiza Nigmatdjanovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  xozirgi  kunda  dolzarb  bo`lgan tehnologiyalarning jadallashiuvi va insonlarda asab tizimiga kelayotgan yuklamalar ko`pligi oqibatida kelib chiqayotgan global muammolardan biri depressiv xolatlarda zamonaviy  antidepressant  dori  vositalaridan  to`gri  foydalanishga    qaratilgan. Depresisya  holatlarida  organizmda  bo`ladigan  o`zgarishlar,  unda  kechadigan jarayonlar  ilmiy  dalillar  asosida  ko`rib  chiqiladi,Antideprissantlarning  turlari  va bemorning xolatiga qarab bu vositalarni qo`llash bemorni ijtimoiy xayotga, aqliy va jismoniy  xolatini  yahshilashga    bo`lgan  samaralari  yoritib boriladi.Antideprissantlarning farmakologik  ta`sir mehanizmi va klinik samaradorligi yoritib beriladi.