YASHIL IQTISODIYOTNI RIVOJLANISHINI IQTISODIY XAVFSIZLIGIGA TAHDID SIFATIDA - MAMATOV MAMAJON AXMATJONOVICH, (TADQIQOTLAR, 2026)
Yashil  iqtisodiyot  global  miqyosda  barqaror  rivojlanish  paradigmasiga  aylandi. Yevropa Ittifoqi, AQSh, Yaponiya kabi rivojlangan mamlakatlar o‘z tashqi iqtisodiy siyosatlarida "uglerod izi"ni kamaytirish va "yashil standartlar"ni ilgari surish orqali xalqaro  savdo  munosabatlarida  yangi  cheklovlar  va  talablar  joriy  etmoqda.  Bu tendensiya global ta’minot zanjirlariga ta’sir etar ekan, rivojlanayotgan mamlakatlar, jumladan  O‘zbekiston  uchun    sanoat  va  qishloq  xo‘jalik  mahsulotlari  eksportida iqtisodiy  xavflar  va  tahdidlarni  keltirib  chiqarmoqda.  Bu  milliy  iqtisodiyot  oldida turgan  ichki  va  tashqi  taxditlar  bilan  bog‘liq  bo‘lib  hisoblanadi.  Qishloq  ho‘jaligi maxsulotlarini eksport qilish yuzasidan ko‘plab imkoniyatlar yaratib berilmoqda. Biz qishloq ho‘jaligi maxsulotlari eksportini mazmunan yangi bosqichga olib chiqishimiz zarur”  [1].  Mamlakat  o‘z  iqtisodiy  xavfsizligini  ta’minlash  uchun  masuliyati  va javobgarligini  hisobga  olgan  holda,  yuqori  moslashuvchan  mobillik  va  iqtisodiy sohada manfaatlarni himoya qilishning samarali mexanizmini shakllantirish dolzarb axamiyat kasb etadi.