DAVLATNING IQTISODIY XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNING ILMIY- NAZARIY QARASHLAR - MAMATOV MAMAJON AXMATJONOVICH, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mamlakatimizda  2022-2026  yillarga  mo‘ljallangan  Yangi  O‘zbekistonning taraqqiyot  strategiyasi  milliy  xo‘jalikda  iqtisodiy  xavfsizlikni  ta’minlash,  uning mexanizmi va instrumentlarini ishlab chiqish va takomillashtirishni nazarda tutadi. Bu xaqda  O‘zbekiston  Respubikasi  Prezidenti  Sh.M.  Mirziyoev  ham  alohida  to‘xtalib, quyidagi fikrlarni bildirib o‘tganlar: “Qachonki, hududlardagi vaziyat ijobiy tomonga o‘zgarsa,  budjet  ijrosi  to‘liq  ta’minlansa,  jinoyatchilik  kamaysa,  yangi  ish  o‘rinlari yaratilsa,  eng  muhimi,  xalqimizning  turmush  darajasi  yaxshilansa,  mahalliy Kengashlar  faoliyatiga  ijobiy  baho  bersa  bo‘ladi”  [1].  O‘zbekiston  Respublikasida milliy  iqtisodiyotda  raqamlashtirish,  ijtimoiylashtirish,  resursli  va  infratuzilmali rivojlanishda  tengsizlik  muammolarini  keskinlashuvi  mamlakatning  iqtisodiy xavfsizligiga  tahdid  solmoqda.  Bu  milliy  iqtisodiyot  oldida  turgan  ichki  va  tashqi taxditlar  bilan  bog‘liq  bo‘lib  hisoblanadi.  Mamlakat  o‘z  iqtisodiy  xavfsizligini ta’minlash  uchun  masuliyati  va  javobgarligini  hisobga  olgan  holda,  yuqori moslashuvchan mobillik va iqtisodiy sohada manfaatlarni himoya qilishning samarali mexanizmini shakllantirish dolzarb axamiyat kasb etadi.