IJTIMOIY SOHADAGI TAHDITLARNI DAVLATNING IQTISODIY XAVFSIZLIGIGA TA’SIRI - Mamatov M.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ijtimoiy  xavfsizlik  ko‘p  qirrali  iqtisodiy  kategoriya  bo‘lib,  uni  tadqiq  etish jarayonida  turli-tuman  keng  qamrovli  qarama-qarshi  nazariy  yondashuvlar  vujudga keladi.  Ijtimoiy  xavfsizlik  masalalarini  sotsiologlar,  psixologlar,  pedagoklar, iqtisodchilar  va  xuquqshunoslar  tomonidan  keng  tadqiq  etilgan.  Ushbu  tadqiqotlar asosida  vujudga  kelgan  turli  yondashuvlar  asosida  murakkab  bo‘lgan  ijtimoiy xavfsizlik to‘g‘risida keng va to‘la tassavur shakllandi.  Ijtimoiy xavfsizlik shaxsni, oila va jamiyatning hayotiy zarur mafaatlarini ichki va tashqi xavf-hatardan himoya qilingan holati xisoblanadi. Uning ob’ekti davlat ijtimoiy siyosati tomonidan tartibga solinadigan mamlakatning ijtimoiy himoya qilish tizimi elementlari, aholining turmush darajasidan iborat. Yashil iqtisodiyotda ijtimoiy xavfsizlik bu -shaxs, jamiyat va davlatni  ijtimoiy, iqtisodiy, ekologik, resurs va boshqa tavsifdagi ichki va tashqi tahdidlar majmuasidan himoyalanganlik holati bo‘lib hisoblanadi. Ijtimoiy xavfsizlik ijtimoiy taxditlar orqali mamlakatning  iqtisodiy  va  milliy  xavfsizligiga  ta’sir  etadi.  Ijtimoiy  xavfsizlik taxditlari deganda kimlarningdir manfaatlariga zarar yetkazish mumkin bo‘lgan yuz berayotgan yoki potensial yuz berishi mumkin bo‘lgan voqea, xarakat yoki xodisalar tushuniladi.