ZAMONAVIY YANGI SERIYALI OʻZ12T LOKOMOTIVLAR SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH - Ruzimurodov Shaxboz Dilmurod oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tezisda Oʻzbekiston temir yoʻllari tizimini modernizatsiya qilish doirasida Xitoydan keltirilgan yangi avlod OʻZ12T seriyali lokomotivlarining texnik imkoniyatlari va ulardan foydalanishning afzalliklari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu texnikaning Oʻzbekistonning murakkab iqlim sharoitlariga va togʻli hududlar relyefiga moslashuvchanligi, shuningdek, energiya tejamkorligi masalalari yoritilgan. OʻZ12T  lokomotivlarining  joriy  etilishi  yuk  tashish  hajmini  oshirish,  poyezdlar harakati xavfsizligini ta’minlash va ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirishdagi oʻrni ilmiy-amaliy  jihatdan  baholangan.  Shuningdek,  maqolada  lokomotiv  parkini yangilashning mamlakat tranzit salohiyatini yuksaltirishga koʻrsatadigan ijobiy ta’siri boʻyicha xulosalar keltirilgan.