ELEMENTAR HODISALAR FAZOSI VA UNING EHTIMOLLAR NAZARIYASIDAGI NAZARIY HAMDA AMALIY AHAMIYATI - Ismatov O’tkir Rustamovich; Odina Muminova Ma'murovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur    maqolada  ehtimollar  nazariyasining  fundamental tushunchalaridan biri hisoblangan elementar hodisalar fazosining nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi keng tahlil qilingan. Elementar hodisa, hodisalar fazosi, hodisalar algebrasi  va  ehtimollik  fazosi  tushunchalarining  matematik  mohiyati  yoritilgan. Shuningdek,  diskret,  uzluksiz  va  aralash  fazolarning  iqtisodiy  hamda  statistik modellashtirishdagi  o‘rni  ilmiy  jihatdan  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  davomida O‘zbekiston  Milliy  universiteti,  Samarqand  davlat  universiteti  va  Samarqand iqtisodiyot  va  servis  instituti  olimlari  tomonidan  yaratilgan  ilmiy  manbalar  hamda zamonaviy  ehtimollar  nazariyasiga  oid  adabiyotlardan  foydalanilgan.  Tadqiqot natijalari  elementar  hodisalar  fazosi  iqtisodiy  jarayonlarni  modellashtirish, risklarni baholash  va  statistik  prognozlashda  muhim  nazariy  asos  bo‘lib  xizmat  qilishini ko‘rsatadi.