MAKTABLARDA ZO‘RAVONLIKNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK STRATEGIYALAR - Berdiyeva Muhayyo Davronovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA    Mazkur  maqolada  maktablarda  zo‘ravonlik  (bullying)  holatlarining  kelib chiqish sabablari, uning o‘quvchilar psixologiyasiga ta’siri hamda zo‘ravonlikni oldini olishga  qaratilgan  psixologik  strategiyalar  yoritilgan.  Zo‘ravonlikning  individual, oilaviy va ijtimoiy omillari tahlil qilinib, uning maktab muhitidagi salbiy oqibatlari ko‘rsatib  o‘tilgan.  Psixologik  profilaktika,  empatiyani  rivojlantirish,  ijobiy  sinf muhitini  shakllantirish,  guruhiy  treninglar  va  individual  psixologik  yordam  kabi samarali usullar ko‘rib chiqilgan. Ushbu yondashuvlar o‘quvchilar o‘rtasida sog‘lom munosabatlarni shakllantirish va zo‘ravonlik holatlarini kamaytirishga xizmat qiladi.