TARQALAYOTGAN INFEKSION KASALLIKLARNI MATEMATIK MODELLASHTIRISH ORQALI BASHORAT QILISH - Kubaev Asaliddin Esirgapovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  yuqumli  kasalliklarning  tarqalish  dinamikasini o‘rganish  va  ularning  kelajakdagi  rivojlanish  tendensiyalarini  bashorat  qilishda matematik  modellashtirishning  o‘rni  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  epidemiologik jarayonlarni  tavsiflovchi  asosiy  matematik  modellar,  xususan,  SIR  (Sog‘lom-Kasallangan-Sog‘aygan)  va  uning  modifikatsiyalari  ko‘rib  chiqiladi.  Maqolada infeksiyaning  tarqalish  tezligi,  inkubatsiya  davri  va  populyatsiyaning  immunitet darajasi  kabi  o‘zgaruvchilarning  prognoz  aniqligiga  ta’siri  yoritilgan.  Shuningdek, zamonaviy  axborot  texnologiyalari  va  statistik  algoritmlar  yordamida epidemiyalarning  avj  olish  nuqtalarini  oldindan  aniqlash  hamda  sog‘liqni  saqlash tizimi uchun preventiv choralar ishlab chiqishning ilmiy asoslari keltirilgan.