TARBIYASI OG'IR O‘QUVCHILAR BILAN PSIXOLOGIK-KORREKSION MASHG‘ULOTLARNING SAMARADORLIGI - Baxodirova Mexriniso Baxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola maktab sharoitida tarbiyasi og'ir o‘quvchilar bilan o‘tkaziladigan  psixologik-korreksion  mashg‘ulotlarning  nazariy  asoslari  va  amaliy samaradorligini tahlil qiladi. Maqolada tarbiyasi og'ir o‘quvchilarning xarakteristikasi, ularning  xulq-atvoridagi  o‘ziga  xosliklar,  psixologik  diagnostika  usullari  hamda korreksion  mashg‘ulotlarni  tashkil  etish  prinsiplari  yoritilgan.  Buxoro  shahar  23-umumta’lim maktabi tajribasi misolida amalga oshirilgan psixologik-korreksion ishlar mazmuni,  qo‘llanilgan  metodlar  (art-terapiya,  rolik  o‘yinlar,  kognitiv-xulq-atvor terapiyasi  elementlari)  va  erishilgan  natijalar  batafsil  ochib  berilgan.  Tadqiqot natijalari  o‘quvchilarning  agressiya  darajasining  pasayishi,  ijtimoiy  moslashuvning yaxshilanishi,  o‘z-o‘zini  nazorat  qilish  ko‘nikmalarining  rivojlanishi  va  maktab muhitiga integratsiyaning oshishi bilan bog‘liq ijobiy o‘zgarishlarni ko‘rsatadi. Maqola maktab psixologlari va pedagoglariga tarbiyasi og'ir o‘quvchilar bilan ishlashda amaliy tavsiyalar beradi.