SERVER TIZIMLARINI BOSHQARISHDA UBUNTU LINUX VA WINDOWS SERVER PLATFORMALARINING QIYOSIY TAHLILI - Minavarjonov Ozodbek Ozodjonovich; Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  axborot  texnologiyalari infratuzilmasida  eng ko’p  qo’llaniladigan ikki  yirik platforma  —  Ubuntu  Linux va Windows  Server  operatsion  tizimlarining  server  boshqaruvi  yo’nalishidagi  qiyosiy tahlili keltirilgan. Tadqiqot davomida har ikki tizimning arxitekturaviy tuzilishi, tizim resurslaridan  foydalanish  samaradorligi,  xavfsizlik  darajasi  va  boshqaruv  qulayligi o’rganilgan. Maqolada ochiq kodli dasturiy ta’minot va litsenziyalangan tizimlarning o’ziga xos afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinib, muayyan server vazifalari uchun eng maqbul operatsion tizimni tanlash bo’yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar berilgan.