AKADEMIK QOBILIYAT MUAMMOSINING RETROSPEKTIV TAHLILI - Rahimboyev Musobek; Matrusulov Zufarbek Zufarbekovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  akademik  qobiliyat  muammosining  tarixiy shakllanishi va rivojlanish bosqichlari retrospektiv yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda  akademik  qobiliyatning dastlabki davrlarda  faqat tug‘ma  intellekt bilan bog‘liq holda talqin etilgani, keyinchalik esa ijtimoiy, psixologik va pedagogik omillar ta’sirida  murakkab  ko‘p  komponentli  tizim  sifatida  shakllangani  yoritilgan. Shuningdek,  zamonaviy  ta’lim  tizimida  akademik  qobiliyatni  rivojlantirishga  ta’sir etuvchi  asosiy  omillar,  mavjud  muammolar  va  ularning  samarali  yechimlari  tahlil qilinadi. Maqolada akademik qobiliyatni shakllantirishda motivatsiya, o‘quv muhiti va individual  yondashuvning  ahamiyati  alohida  ko‘rsatib  o‘tiladi.  Tadqiqot  natijalari ta’lim sifatini oshirish va raqobatbardosh kadrlar tayyorlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.