YOSH QIZLARDA TUXUMDON ENDOMETRIOZI RIVOJLANISHINING GISTOKIMYOVIY MARKERLARI VA TO‘QIMA DARAJASIDAGI METABOLIK-FAOL O‘ZGARISHLARNING PATOGENETIK AHAMIYATI - Oripova F.Sh.,; Dustova N.K,; Fayzullayev A.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  tadqiqotda  yosh  qizlarda  tuxumdon  endometriozi rivojlanishining  gistokimyoviy  markerlari  va  to‘qima  darajasidagi  metabolik-faol o‘zgarishlarning  patogenetik  ahamiyati  o‘rganildi.  20  nafar  bemorda  endometrioid to‘qima  biopsiyasi  asosida  oksidlovchi  stress,  proliferativ  faollik  va  yallig‘lanish mediatorlari  darajasi  baholandi.  Olingan  natijalar  kasallik  patogenezida  hujayraviy metabolizm  buzilishlari  va  immun  yallig‘lanish  jarayonlarining  yetakchi  rolini ko‘rsatdi.